×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Tirsdag d. 22. oktober 2019, Kl. 19:30 til kl. 22:00

"Kan tro flytte bjerge? Eller flytter sygdomsbjerge troen? Om forholdet mellem tro og helbred”

Tro flytter bjerge, siger man. Meget tyder på, at det faktisk er tilfældet, og især ved sygdom. Niels Christian Hvidt, dr.theol., professor i eksistentiel og åndelig omsorg ved Syddansk Universitet i Odense og gæsteprofessor ved Ludwig Maximilians Universität i München, er i færd med at udforske, hvordan det forholder sig i Danmark, og befinder sig således midt i krydsfeltet mellem tro og videnskab.
Forholdet mellem tro og helbred har været et relativt overset emne i den danske sundhedsfaglige forskning. I de fleste kulturer og religioner har der imidlertid været en afgørende forbindelse mellem tro og helbred med stort fokus på sammenhængen mellem krop, psyke og sjæl. I de vestlige kulturer er det sådan i dag, at separate faggrupper varetager omsorgen for krop, psyke og sjæl, og ofte oplever patienter, at de ikke bliver set som de hele mennesker, de er. Det moderne sundhedsvæsen er derfor præget af et ønske om atter at behandle det hele menneske og have patienten som partner. Dette foredrag vil bidrage til opfyldelsen af denne ambition.
Der er mange gode grunde til igen at belyse forholdet mellem krop, psyke og sjæl: Foredraget bygger på ti års dansk grundforskning inden for feltet, som Hvidt har været initiator og leder af. Og det handler blandt andet om resultater, der viser, at mennesker med en religiøs praksis har en lavere sygdomsrisiko og lever længere.
Dernæst sætter han fokus på, hvilken rolle tro kan tænkes at have ved sygdom i et sekulariseret samfund som det danske. Tilsyneladende er der få ting, der får danskere til at tænke over eksistentielle forhold, som netop sygdom gør det. Som foredragstitlen siger: Tro flytter bjerge, men sygdomsbjerge flytter også troen! Forskningen tyder på, at mange mennesker håber på og beder om et under, og at eksistensrummet indeholder vigtige ressourcer til at finde håb og trøst til at håndtere livet, når det er allersværest.
Entré inkl. kaffe: 75 kr. Der kan betales kontant eller via MobilePay.

Medvirkende
Niels Christian Hvidt
Sted Kirkeladen
Pris
75